piątek, 12 czerwca 2015

SKRYTOBÓJCA

Wiemy jakie spustoszenie i szkody czyni w naszym organizmie CUKIER. Biała śmierć - jak nazywają go niektórzy. Zabija w ciele witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk i prowadzi do ich niedoboru. Obecnie mamy do wyboru cukier tradycyjny - buraczany, brązowy, trzcinowy, syrop kukurydziany, dekstrozę, glukozę, fruktozę, laktozę, maltozę, słód jęczmienny, syrop ryżowy, klonowy, a nawet miód, który jest uważany za zdrowy cukier. To wszystko tak naprawdę prowadzi tylko do chorób i problemów zdrowotnych.



Nasze ciało nie jest przystosowane do przyjmowania cukrów w tak dużej ilości, a cukier mamy wszędzie! Każdy napój, woda, jedzenie. Walka słodzikami wcale nie jest lepsza, bo to też sama chemia. 

Nadmiar cukru prowadzi do nadwagi, cukrzycy, podnosi ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i zły cholesterol, zwiększa ryzyko zawału serca i miażdżycę. O próchnicy zębów już nie wspomnę. Przyspiesza proces rakowacenia tkanek i rozrost komórek rakowych, zakłóca równowagę hormonalną. Zarówno u dzieci jak i dorosłych powoduje zaburzenia koncentracji, problemy z pamięcią. Przez cukier możemy mieć problem z układem immunologicznym ,a co za tym idzie spowodować u siebie szereg alergii. Dalej mało?
Cukier to idealna pożywka dla grzybów i rozwoju drożdżaków w naszym ciele.

Mimo tego co teraz napisałam to i tak połowa z was pójdzie zrobić sobie herbatę, bądź kawę z CUKREM. Musimy wyrobić w sobie świadomość zagrożenia jakie niesie za sobą złe odżywianie. Zapytacie czym słodzić? Na rynku dostępne są różne zamienniki, słodycze robione na bazie miodu, słody ryżowe i pszeniczne, ale one nie rozwiązują "cukrowego problemu". Jedynie opóźnią bądź złagodzą choroby i spustoszenie jakie wyrządziłby zwykły cukier.

Lubię piec i robię to często. Siłą rzeczy używam do tego cukru. Chcąc to zmienić zaczęłam ograniczać ilości cukru co wychodziło naprawdę beznadziejnie. Miód, który dostaniecie na sklepowej półce, nierzadko koło miodu nie stał i jest bardziej szkodliwy od czystego cukru. Kupowanie od pszczelarzy też nie jest do końca dobre, bo większość pszczelarzy nie "hoduje" pszczół w ekologiczny sposób podając im sztuczne mieszanki, które one przerabiają później na "zdrowy" miód. Zaczęłam szukać...
I szukać...
I szukać...
I znalazłam.

KSYLITOL

Ksylitol wygląda i smakuje tak samo jak cukier, ale na tym ich podobieństwo się kończy. W przeciwieństwie do cukru, nie posiada właściwości toksycznych. Nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym, dobrze się wchłania i metabolizuje bezpośrednio w komórkach. Ksylitol jest słodzikiem, który naturalnie występuje w przyrodzie! W większości owoców i warzyw można znaleźć niewielkie ilości ksylitolu.

Pozyskiwany jest z DREWNA BRZOZOWEGO stąd nazywa się go cukrem brzozowym. Jedynym jego producentem jest firma Danisco Sweeteners i jeśli chcecie wiedzieć czy trafiliście na oryginalny produkt, a nie podróbkę, która jest zwykłym cukrem, musi być sygnowany ich znakiem firmowym. Ze względu na to, że ksylitol wygląda tak samo jak zwykły cukier, a kosztuje dziesięć razy tyle, można trafić na masę jego podróbek.
Jest idealny dla osób chorych na cukrzycę:
"Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada niski indeks glikemiczny - IG 8, co sprawia, że produkt ten jest bezpieczny dla diabetyków. Stymuluje niskie zapotrzebowanie organizmu na insulinę i utrzymuje jej poziom. Ksylitol stał się powszechnym elementem diety cukrzycowej w wielu krajach na świecie.

Ksylitol jest "cukrem" pięciowęglowym, co oznacza, że ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Regularne płukanie jamy ustnej roztworem ksylitolu przywraca właściwe PH jamy ustnej, remineralizuje szkliwo, a nawet cofa drobne ubytki! W tym celu wskazane jest nawet pozostawienie ksylitolu na zębach na noc. (Rozumiecie? Jemy cukierki i nie myjemy już zębów xD!)

Stymuluje produkcję śliny, co jest istotne dla osób cierpiących na suchość w ustach, spowodowaną chorobą, wiekiem, bądź skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków. Zapobiega zajadom i nieprzyjemnemu zapachowi z ust. 
Pomocniczo w infekcji górnych dróg oddechowych.

Jedną z zalet ksylitolu (w postaci aerozolu) jest zdolność hamowania wzrostu bakterii. Również płukanie nosa roztworem ksylitolu stymuluje samoistne oczyszczanie przewodów nosowych, co redukuje problemy związane z alergiami oraz infekcjami." Więcej TU.

Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających korzystny wpływ ksylitolu na organizm człowieka. Brzmi to wszystko niesamowicie, wręcz NIEWIARYGODNIE. Jednak coraz więcej osób sięga właśnie po niego. Cukrzycy sobie chwalą, osoby nietrawiące cukrów mogą w końcu zjeść"coś" słodkiego. Pozostaje już tylko go wypróbować ;).


Miłego weekendu.
M.

Brak komentarzy: